Payday Loan

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<<  Febr. 18  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

Üzenőfal

Környezetvédelem.lap.hu

Greenfo

Természetvédelem

IMG_2600

Föld Napja rendezvénysorozat

Egyesületünk 2010. 04. 22-24-e között a Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Múzeumban megrendezésre került Föld Napja rendezvénysorozat társszervezője volt.

A csütörtöki és pénteki programokon tatai iskolák diákjai vettek részt.

Több hasznos előadást is végighallgathattak, melyek témája a:

klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, gén-módosított növények, Magyarország védett gombái, a Gerecse geológiája, ízeltlábúak, Magyarország kétéltűi, hüllői + CITES, gyógynövények voltak.

A rendezvényen részt vett a Lábatlani Természetbarátok Egyesülete is. Tőlük madártani ismertetőt hallhattak a diákok és bemutatták nekik, az odúfajtákat, majd készítettek is a madaraknak. Ezek a Geológiai Múzeum területén kerülnek kihelyezésre.

A Gerecse Barlangkutató és Természetvédő Egyesület szervezésében a földfelszín alatti birodalom kincseit tekinthettük meg a Megalódusz-barlangban.

A rendezvény főszervezője az ELTE volt. Az egyetemről egy diákcsoport érkezett Tatára, hogy a programok nagy részét lebonyolítsák, (csütörtöktől szombatig). A három nap során így a diákok (szombaton a családok) megnézhettek több őslényt mikroszkóp alatt, a témának és a helynek megfelelően gipszformákat festhettek ki (mint pl.: ammonitesz, csiga, dinoszaurusz, tengeri állatok). Az iskolapadból kiszabadulva környezetismereti órán vehettek részt, ahol a hétköznapok ásványaival ismerkedhettek meg, mint pl.: aragonit, kalcit, magnetit. Egész vagy fél osztályos kincskereső vadászatra indulhattak, mely után forma és illat felismerő versenyen mérhették össze ügyességüket. Továbbá kipróbálhatták magukat természettudományos /helyismereti vetélkedőn, kötélmászásban és kötélhúzásban.

Megtekinthettük a Gerecse hegység ősmaradványait, melyekről Varga Zoltán mesélt bővebben az érdeklődőknek.

A szombati nap a családok számára volt nyitott. Főleg kisgyermekes családok és az idősebb korosztály képviseltette magát.

Délelőtt 10 órakor Dr. Nemes Lajos mutatta be egy séta során az érdeklődőknek a Geológus Kert botanikai értékeit, mint pl.: gyalogfenyő, virgíniai borókafenyő, óriás tuja, andalúziai balzsamfenyő, fanyarka, kolorádó fenyő, kínai mamutfenyő, jegenyefenyő, selyemfenyő, mocsári ciprus, homoktövis, gyertyán, stb.

A nap folyamán a látogatóknak lehetőségük volt rá, hogy Varga Zoltán kaktusz magángyűjteményét megtekinthessék.

A délután folyamán baranta (tradicionális magyar harcművészet) és shinkendo (japán harcművészet) bemutatót láthattak az érdeklődők.

A rendezvény mindhárom napján szakvezetést folytatott Varga Zoltán „100 millió év története” címmel.

Pénteken, szombaton és vasárnap Mocsi Ádám vezetett tanösvény bejárást a tatai Fényes-fürdő területén.

Péntek délután a szervezők megtekinthették Varga Zoltán kaktusz és kövirózsa magángyűjteményét, ahol sok érdekes információt is megtudhattunk a növényekről. Szombaton reggel, szintén Varga Zoltán tartott a jelenlévőknek egy élménybeszámolót ’95-ös perui utazásáról. Bátran mondhatom, számos új, és érdekes történetet hallhattunk, gyönyörű fotók vetítése közben…

…és akkor még csak néhány programot említettem a lehetőségek egész sorából.

Reméljük a Föld Napja alkalmából minden évben megrendezésre kerül majd ez az igazán hasznos rendezvény, mely már az első alkalommal is több, mint 800 érdeklődőt vonzott.


Vig Edina

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés


Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'includes/xmlmenu.class.php' (include_path='.:/usr/local/php5.2/lib/php') in /web/zszk/zszk.hu/index.php on line 89