Payday Loan

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<<  Febr. 18  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

Üzenőfal

Környezetvédelem.lap.hu

Greenfo

Természetvédelem

 

csokako

Csókakő

Márciusi túránk reggelén hűvös, szeles időben indultunk útnak a tatai Művelődési Ház parkolójából. A gyülekező után az autókonvoj 8-kor indult és 9 előtt megérkezett Csókakőre, a vár parkolójába. Innen gyalog mentünk tovább, a Mocsi Ádám jóvoltából elhangzott bevezetés után.

Rögtön az elején, pár perc séta után rátértünk a piros L jelzésre, ami az első kaptatóval felvezetett a Csóka-hegyre. Az itt kanyargó ösvény többször is lehetőséget kínál a tájban való gyönyörködésre, a hegyoldal kis tisztásain, de mind közül a legjelentősebb az Éleskő 479 méter magas kilátója. Az előző napi csapadék sajnos csúszóssá tette az utakat, de egy kis odafigyeléssel mindenki könnyedén túljuthatott ezen az akadályon. Így értünk a Harmatos- és Lófar-völgyek nedves-csúszós lankáihoz, amelyeken már megfigyelhettük a hó alól kikandikáló első hóvirágokat, az óvatos lefelé araszolás, vagy a bátrabb lesiklások közepette. Ekkor következett a Kakas-domb, és egyben kirándulásunk második nagy emelkedője. A domb sziklás tetejére felérve szusszantunk egyet, majd az ebédszünetet követően a pirosról áttértünk a zöld jelzésre. Folytattuk utunkat a Török-sánc hosszú emelkedőjén- ez volt a harmadik említésre méltó. Majd a Kálmán-nyiladék és a Határ-nyiladék lejtői következtek. Az utóbbi végén a zöldről a kék jelzésre váltottunk, így már csak a célegyenes maradt hátra. A Vár-völgyben a kék, a zöld és a piros L jelzések egymásba torkollnak, a vár közvetlen közelében.

A túra végeztével fakultatívan választható program volt a várromok megtekintése is, amelyekről csodás kilátás nyílik az alatta elterülő Móri-árokra. Az Éleskő-kilátóhoz hasonlóan innen is látható Csókakő, Mór, sőt, még Bodajk is.

A gyalogos körtúrát délelőtt fél 10 és délután fél 3 között tettük meg, a vártól, a körülötte elterülő hegyeken-völgyeken keresztül vissza, a várig. Ez 11-12 kilométert jelentett. A 34 jelentkezőből 32-en mentünk végig, és úgy érzem, egyikünk sem bánta meg a kiránduláson való részvételt.

Borbély Lívia

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés


Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'includes/xmlmenu.class.php' (include_path='.:/usr/local/php5.2/lib/php') in /web/zszk/zszk.hu/index.php on line 89